Monday, June 11, 2012

moga kesulitan dipermudahkan

abah jatuh,hari selasa yang lepas. mulanya tiada apa-apa kesan,tapi mula khamis punggung abah lebam. lebamnya besar,dan abah mula susah nak bangun dan baring. abah mengaduh sakit. ibu bawa ke hospital khamis tu. tapi tetap tidak lega.

abah perlu bantuan untuk bangun dari katil. aku rasa bertuah kerana tubuhku tidaklah kurus cekeding seperti diidamkan,kerana tubuhku lebih besar dari abah,abah rasa selamat nak berpaut,untuk bangun dan berdiri bila saat macamni.

ibu sukar nak tidur kerana abah amat kerap mengaduh minta diurut ataupun disapu minyak.

tadi lebih kurang jam 9 malam aku bawa abah ke klinik dr abraham. sungguh seksa abah nak masuk apatah lagi duduk dikereta,berpeluh dan menggigil abah menahan bisa sakit yang menyucuk sambil mengeluh dan merayu pada tuhan agar sakitnya dikurangkan. sayu aku dengar,dah lama aku tak menitis air mata kerana abah. kalini waktu memandu,aku keraskan hati dan banyak istighfar pada yang esa.


selepas disuntik,bali rumah,abah macam lega sikit. dan aku keluar sebentar dengan kawan-kawan,itu sahaja cara aku untuk melupakan sebentar kerisauan pada hati.


pulang tadi abah mula mengaduh sakiy lagi. ikut hati,aku nak bagi pil tahan sakit yang diberi,tapi doktor dah pesan,pil tahan sakit hanya mula esok. aku dan ibu cuba tuam tuala sejuk,kata doktor sepatutnya masa awal abah jatuh,kami tuam dengan ais,bukan urut atau letak minyak. jadi tadi kami cuba tuam ais.tapi abah mengaduh dan menjerit. akhirnya kami cuma dapat minta abah bersabar.

saat ini aku cuba genggam ayat quran "setiap kesulitan pasti akan datang kelapangan.setiap kesulitan pasti akan datang kelapangan".


Published with Blogger-droid v2.0.4

1 comment: