Tuesday, November 1, 2011

abah dan maybank

Harini jam 11 pagi,abah kata abah nak pergi Ocean naik b as, abah bawa beg sandnag agak besar, abah kata nak pergi Maybank, buka akaun senior citizen. Aku berkeras tak bagi. Kata ku pada abah, nanti aku ada cuti aku bawa abah, abah tetap nak pergi hari tu juga. Aku berdiri dipintu, Ocean adalah kawasan jenayah kedua tertinggi di Melaka.Abah pukul-pukul aku.

Lalu aku kunci pintu dan kata pada abah, aku bawa abah ke Maybank, aku sms boss, beritahu ada masalah sikit dan perlu lewat ke tempat kerja.

Bawa abah ke Maybank. Akaun senior citizen yang nak masuk tu minima rm1000. Abah kata dalam bank ada rm500, ditangan abah ada lagi rm500. Aku isikan borang dan bagi kad pengenalan abah di kaunter.  Kami semak akaun abah, dan aku agak terkejut bila dalam akaun abah cuma ada rm39. Abah kata abah tak pernah keluar duit dari akaun tu. Aku minta petugas tu semak lokasi pengeluaran wang, semuanya di atm yang dirumah kami dan juga melaka sentral, ada 6 kali pengeluaran, bila aku bagi tahu rekod tu, baru abah angguk perlahan yang dia mungkin ada keluarkan tunai, tapi dia tak ingat.

Jadi kami keluarkan semua wang abah di bank lain, untuk lengkapi akaun tu. Sampai di kaunter atas, kira wang, rupanya masih belum cukup rm100, abah salah kira. Aku keluarkan wang aku, masuk ke akaun abah. Segalanya semata-mata nak masukkan akaun ni yang abah tunggu sejak 3 bulan lepas.

Selesai semua, abah minta aku hantar abah ke Melaka sentral, abah kata bulan depan abah nak masuk pelaburan emas pula. Aku letih.

Keluar dari kereta aku, abah tak bagi aku teman dia ke sentral, abah suruh aku balik, abah kata abah banyak hal. Abah kata nanti abah nak ke Ocean ke pejabat pesara nak minta kerja, abah nak jalan di melaka sentral dan ocean.

Rasa sia-sia, dan aku amat lewat ke tempat kerja.

1 comment:

  1. You're on your way to the paradise.InsyaAllah.
    (teary eyes)

    ReplyDelete