Sunday, October 28, 2012

Doaku..

Ya Allah,
Moga kau sabarkan hatiku melayan kehendak kedua ibu bapaku, seperti mana mereka melayan aku ketika kecil dahulu.

Ya Allah,
Kau lembutkan hati aku terhadap mereka, moga aku sabar dan tidak sekali-kali meninggikan suara terhadap mereka.

Ya Allah,
Ampunkan dosaku yang telah banyak membuatkan ibu mengalirkan air matanya, apabila bertelingkah denganku, apabila melihat tingkah ku.

Ya Allah,
Aku mohon, selagi hayat mereka, kau jadikanlah aku hambamu yang redha memikul tanggungjawab ini.

Ya Allah,
Kau hilangkanlah rasa cemburu ku pada orang lain yang hanya menghadapi mereka sekali-sekala, yang hanya melihat kami dengan pandangan mata, yang tidak perlu memikul keresahan yang aku tanggung.

Ya Allah,
Aku sedar, sesungguhnya aku bertuah kerana mempunyai mereka sebagai tempat aku bergantung dan meluahkan kasih sayang, aku belum kau kurniakan zuriat dan juga teman hidup, merekalah teman hidupku, walau terasa berat menghadapi kehidupan bersama mereka, terasa lemas dan leceh bersama mereka. Tetapi merekalah yang tidak pernah membuangku walau ketika aku sakit, walau aku ditimpa kecelakaan, malah akulah yang sering melupakan mereka diaat aku gembira.

Ya Allah,
Lembutkan hatiku terhadap mereka. Mohon dengan sangat Ya Allah.

Ya Allah,
Sungguh banyak kekasaran dan kesilapan tang telah aku zahirkan terhadap mereka, dan mungkin kini aku belum mampu mendidik egoku untuk meminta ampun kepada mereka, ampun kan aku Ya Allah. Moga kau temukan aku di hari raya akan datang, dimana semua orang memohon kemaafan. Atau kau lembutkan hatiku, dan menggerakkan aku untuk sentiasa memohon ampun kepada mereka.

Ya Allah,
Moga kau tenangkan hati setiap kali menghadapi mereka, bukannya dengan rasa berat dan keluh kesah..

Ya Allah..jadikanlah aku redha..

5 comments:

 1. Amin amin amin..moga syurga milikmu sayang kerana berbakti kepada mereka..

  ReplyDelete
 2. Assalamualaikum, saya juga telah menjaga ayah saya yang strok selama 10 tahun. Ingin saya berkongsi pengalaman dengan anda...

  ReplyDelete
 3. hubungi saya melalui email ini, akhwatunabi@gmail.com

  ReplyDelete
 4. Great work. Truly speaking I never seen a blog like that. Absolutely superb work. Good luck. Thanks for such an informative post. For more information visit legal empire for sale

  ReplyDelete