Sunday, June 26, 2011

Kata abah

Kata abah bila dia sakit dia hilang semuanya, harta..itu kata abah. Tapi bagi aku, bila abah sakit, kami adik beradik mula letak melawat abah dalam agenda, kami mula belajar tanggungjawab. Abah sakit waktu kami semua dalam pertengahan umur. Along dan angah nak dekat 40an dan aku pula dah melangkah 30an, adik pula walau masih 25an, tapi adik sejak dulu sentiasa dipaksa untuk menjadi matang. Sampai sekarang gambar kahwin adik masih tiada di dinding ruang tamu rumah, kerana banyak keperluan lain selain dari nak menghantar gambar kahwin adik.

Urusan tanah abah dikampung hampir selesai, benarlah kerana tanah putus saudara, kerana lukanya hati abah, kini segala memori di kampung Parit Othman, Batu Pahat tinggal kenangan. Kami dah tiada kampung. Tempat kebahagiaan abah telah tiada. Dan aku tahu sedih kami tidaklah setanding dengan sedih abah yang telah berbelas tahun mengusahakan tanah kampung itu. Disitulah kami adik beradik sedikit sebanyak tahu yang kami ini berasal dari orang jawa. Disitulah adik belajar berenang, hingga boleh menyelamatkan orang yang hampir lemas, disitulah angah belajar petik kelapa sawit, disitulah aku belajar tanam nenas dan ubi kayu, disitulah along boleh berbangga jadi pekebun walau sekadar bergambar dengan kereta sorong untuk punggah kelapa.

Dulu, sewaktu tinggal dengan abah, sewaktu umurku 12tahun, kampung Parit Othman adalah 1/4 dari hidup kami, belajar goreng ikan dan merasa masakan abah. Kami juga belajar pakai but getah, dan hingga kini aku bangga kerana aku kenal jenit tanah gambut, setiap kali dikelas geografi disekolah dulu, kawan-kawan aku dibandar manalah kenal apatah lagi bermain dan tertanam hampir seluruh kaki ditanah gambut itu.

Tanah kampung itu kini telah dijual dan rumah abah akan dirobohkan kerana abah tidak mampu lagi bersama memori-memori abah dirumah itu.

Gambar raya 2008, kali terakhir kami beraya di Parit Othman, abah dan Najla berlatarbelakangkan suasana didepan rumah abah
Benarlah kata orang, harta dunia tidak akan kekal...dan benarlah kata orang, anak-anak dan keluarga adalah harta yang tak ternilai.

Raya dirumah abah..dari blog along

No comments:

Post a Comment