Monday, January 17, 2011

Pagi yang cerah hari yang indah

Malam tadi abah berhalusinasi lagi, ada orang jauh datang katanya, nak kacau abah.Aku tak pastilah bab yang satu ni, samaada abah berhalusinasi sebab otak kanan abah sedang kacau,atau benar-benar ada gangguan. Tapi benda ni selalunya mula lepas tengah malam dan akan berhenti bila azan subuh berkumandang, serius.

Jadi lepas je azan, ibu minta aku ambil kan wuduk abah, bagi abah bersolat. Barulah abah tidur lena, kemudian lepas aku solat, aku tidur kejap, lepas tu 30 minit tak sampai, abah akan minta aku bagi abah berkumur, jadi pagi tadi agak mudah sebab abah dah boleh duduk betul, kumur-kumur, lepas tu naik ke kerusi roda, tadi terlepas juga pegangan abah, nasib rebah di katil, tapi agak panik jugaklah, sebab aku lebih kurang terhempap abah, sakit badan abah. Pengajaran, kena pastikan abah betul-betul duduk dan ambil nafas. Jadi, pagi ni lepas pindahkan abah ke kerusi roda, bawa abah ke bilik air yang dah 90% siap, alang-alang tu mandikan abah terus, hehe, pertama kali aku berjaya mandikan abah, seorang.

Lepas sarapan, 30 minit kemudian abah pun buat senaman.

Aku ni banyak tawakal sangat, siku abah ada sikit lebam, bahagian kiri, sebab semalam melorot dari kerusi roda,dan aku dudukkan dilantai hai..ya tuhan. Tolonglah jangan ada kecederaan pada abah sepanjang kami menjaga dirumah. Minta sangat Ya Allah.

Lepuh di badan kiri abah, dah kurang, krim yang along belikan tu alhamdulillah mujarab.

Sekarang abah sedang tidur, dan lihat abah tidur memang syurga. Dan ini adalah pagi yang indah buat aku, sebab berjaya mandikan abah.

Alhamdulillah..

4 comments:

 1. muger abah cepat sembuhh.. salamm akak tewww

  ReplyDelete
 2. abah macam dah mula nampak perubahan positif ek

  ReplyDelete
 3. Baguslah dah byk improvement. Lepas session2 physiotherapy diharap lebih elok. InsyaAllah.

  ReplyDelete
 4. Sangat2 bersyukur rasanya abah ada anak macam Ayu..

  ReplyDelete